Tuesday 3 May 2011

SUP CENDAWAN

BAHAN-BAHAN:
• 30mg mentega
• 100 ml krim putar UHT
• 15 gm bawang putih – dicincang
• 1 keping daun bay
• ½ sudu the serbuk oregano
• 40 mg cendawan butang- dikisar
• 40 mg cendawan tiram – dikisar
• 40 mg cendawan shitake – direbus dahulu kemudian kisar
• 1 sudu the serbuk perasa kiub ayam
• 300 ml air
• Garam secukup rasa
• Serbuk lada hitam secukup rasa


CARA MEMASAK
1- Panaskan periuk dengan api yang sederhana panas, kemudia masukkan mentega dan daun bay, serbuk oregano, dan bawang putih. Kacau berselang-seli sehingga naik aroma.
2- Masukkan semua cendawan dan kacau sehingga ia lembut. Kemudian tuangkan air dank rim putar. Biarkan ia merenah dengan api yang kecil selama 10 minit.
3- Masukkan bahan perasa secukup rasa.
4- Setelah sup didapati sederhana pekat, hidangkan.

No comments:

Post a Comment